Σκύλοι επαναφοράς

Σύμφωνα με την κυνολογική κατάταξη της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας (FCI) στην Ομάδα 8 ανήκουν τα σκυλιά επαναφοράς και τα σκυλιά ξεπετάγματος και επαναφοράς.

PHOTO 8 1 e1610521958672
Σκύλοι επαναφοράς 4

Τα σκυλιά επαναφοράς στο κυνήγι χρησιμεύουν στον εντοπισμό του χτυπημένου θηράματος και την επαναφορά του στον κυνηγό σε αντίθεση με τα σκυλιά ξεπετάγματος που επί πλέον της επαναφοράς εντοπίζουν και ξεσηκώνουν το θήραμα.

Λαμπραντόρ και Γκόλντεν Ριτρίβερ

Πολύ φιλικά και υπάκουα διαθέτουν ευφυΐα και προθυμία να ευχαριστεί όλη την οικογένεια του κάνοντάς τους με αυτό τον τρόπο ενεργά μέλη της οικογένειας. Εύκολα στην εκπαίδευση, ευγενικά και δραστήρια. Θέλουν καθημερινή άσκηση επειδή έχουν τάση για παχυσαρκία αλλά και για να εκτονώνουν την συσσωρευμένη ενέργεια. Στο κυνήγι συνοδεύουν τον κυνηγό ή/και περιμένουν υπομονετικά δίπλα του μέχρι να πάρει εντολή για επαναφορά.

PHOTO 11 1 e1610521529984
Σκύλοι επαναφοράς 5

Αγγλικό Σπρίνγκερ Σπάνιελ και Αγγλικό Κόκερ Σπάνιελ (εργασιακά)

Πολύ φιλικά, υπάκουα με καλό χαρακτήρα που έχουν την ικανότητά να προσαρμόζονται εύκολα.  Η αγάπη τους για την οικογενειακή ζωή και κυρίως με τα παιδιά τον κάνουν ιδανικό σύντροφο των κυνηγών. Εύκολα στην εκπαίδευση, ευγενικά και δραστήρια. . Ερευνά, εντοπίζει και ορμά στο θήραμα για να το ξεπετάξει, νοουμένου ότι η έρευνά τους είναι κοντινή και εντός βολής του όπλου. Άριστος στην επαναφορά από ξηρά ή νερό, σε συνδυασμό με τις ιχνηλατικές του ικανότητες. Κατάλληλοι για όλα τα θηράματα με οποιοδήποτε καιρό. Στο κυνήγι είναι ταχύτατοι, ευέλικτοι, πανέξυπνοι, δραστήριοι και επίμονοι.

Screenshot 2020 11 18 19 01 31 2
Σκύλοι επαναφοράς 6

Χτίσιμο εμπιστοσύνης με σταθερότητα και ηρεμία με σκοπό την τέλεια επαναφορά

Ορίστε τους στόχους σας από την αρχή και μην επιτρέψετε σήμερα εκείνο το οποίο θα του απαγορεύσετε αύριο.  Ακολουθήστε πάντα την ίδια σταθερή, αλλά ήρεμη τακτική με την οποία θα του δώσετε να καταλάβει τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται, χωρίς να γίνει νευρικό από την ανασφάλεια και τις αμφιβολίες και κυρίως να μη χάσει την εμπιστοσύνη του σε σας.

Όταν κάνει κάτι κακό και αναγκαστείτε να το καλέσετε, μην το χτυπήσετε ποτέ, όταν έρθει. Μπορείτε να το επιπλήξετε με τον τόνο της φωνής σας, αλλά τίποτα περισσότερο διότι θα αντιμετωπίσετε προβλήματα με την ανάκληση αργότερα. Όσο πιο σκληροί γινόμαστε τόσο περισσότερο σκληραίνουμε το χαρακτήρα του σκύλου με αποτέλεσμα λόγω της συνεχής πίεσης να ψάχνει την ευκαιρία να φύγει μακριά μας.

Πάντα να θυμάστε ότι ενώ εσείς γνωρίζετε τι θέλετε να κάνει το σκυλί σας (επαναφορά), αυτό δεν έχει την παραμικρή ιδέα στην αρχή γύρω από τα σχέδιά σας και τους στόχους σας. Και ούτε εσείς μπορείτε να του το εξηγήσετε, μιας και τα σκυλιά δεν καταλαβαίνουν την ανθρώπινη γλώσσα, αλλά ούτε και οι άνθρωποι την σκυλίσια.

Συνεπώς, είναι καθήκον μας να παρουσιάζουμε τις καινούργιες προκλήσεις όπως για παράδειγμα τις ασκήσεις επαναφοράς με σταδιακό τρόπο (βήμα – βήμα).  Προσπαθήστε να διδάσκετε το σκυλί σας χωρίς καθόλου να το ακουμπάτε, να το τραβάτε ή να το σπρώχνετε προς την σωστή θέση.  Ποτέ μην τραβάτε το λουρί ή το περιλαίμιό του. Αν ο χώρος είναι ασφαλής (περιφραγμένος), καλύτερα να εκπαιδεύετε το σκυλί χωρίς το λουρί του.

Με ένα παιχνίδι, μια λιχουδιά στο χέρι σας, μπορείτε να οδηγήσετε το σκυλί σας στη θέση, στην εντολή και στη συμπεριφορά που θέλετε.  Υπάρχουν τεχνικές που βοηθούν το σκυλί να ακονίζει το μυαλό του και από μόνο του να βρίσκει και να καταλαβαίνει αυτό που θέλουμε να του μάθουμε.

Ανεξάρτητα από την εκπαιδευτική σας ικανότητα, πάντοτε φροντίστε να κρατάτε τις απαιτήσεις σας απλές και μικρές στην αρχή. Μην περιμένετε θαύματα να συμβούν σε μια μέρα. Απεναντίας επιβραβεύσετε κάθε μικρή βελτίωση, κάθε βήμα προς το τελικό αποτέλεσμα.

Ανδρέας Ανδρέου

Πιστοποιημένος Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων