Κυνηγόσκυλα – Κυνοφίλια

Εκπαίδευση Σκύλου

Προ Εκπαίδευση (3 – 6 μηνών)

Η υπακοή ξεκινάει από την στιγμή που το κουτάβι μπαίνει στο καινούργιο του σπίτι. Είναι πολύ σημαντικό ο ιδιοκτήτης να έχει ενημερωθεί σωστά για τον σκύλο που απέκτησε και για να έχει ένα σωστό αποτέλεσμα στην εκπαίδευση της βασικής υπακοής, πρέπει από νωρίς να μάθει να χειρίζεται σωστά τον σκύλο του ώστε και το κουτάβι να αρχίζει να μαθαίνει να συμβιώνει αρμονικά μαζί του.

Εάν ο ιδιοκτήτης για οποιοδήποτε λόγο εντοπίσει ότι παρουσιάζονται κάποια θέματα με το κουτάβι του θα πρέπει να αποταθεί σε έναν εκπαιδευτή από τις πρώτες κιόλας ημέρες σχετικά με τον σωστό τρόπο διαπαιδαγώγησης του κουταβιού του με θετικές μεθόδους και όχι με βία και λανθασμένους χειρισμούς, διότι σε αυτήν τη κρίσιμη ηλικία χτίζεται ο χαρακτήρας του όπως επίσης και η εμπιστοσύνη του σκύλου ως προς τον ιδιοκτήτη του.

Η κοινωνικοποίηση, τα όρια, οι κανόνες και η πειθαρχία είναι τα βασικότερα στάδια για να επιτύχουμε ένα καλό αποτέλεσμα στην εκμάθηση της βασικής υπακοής.

athro3
Κυνηγόσκυλα – Κυνοφίλια 3

Βασική Υπακοή (περίπου από 5 – 6 μηνών)

Η βασική υπακοή είναι απαραίτητη για να συμβιώσει αρμονικά ο σκύλος με τον ιδιοκτήτη του και το αντίθετο. Ο σκύλος μαθαίνει να υπακούει σε κανόνες και εντολές και να κατανοεί τους κανόνες συμπεριφοράς των ανθρώπων.

Στόχος είναι να μαθαίνουν τα σκυλιά με ευχάριστη διάθεση έτσι ώστε να θέλουν να εκτελούν τις εντολές και να μην υπακούν μόνο επειδή φοβούνται. Ο φόβος το μόνο που προκαλεί στο σκύλο είναι στρες και έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργήσουμε ένα σκύλο με φοβίες, ανασφάλειες και νευρικότητα. Ο σκύλος θα πρέπει από το στάδιο της προ εκπαίδευσης να έχει δημιουργήσει ένα ήρεμο και σταθερό χαρακτήρα έτσι ώστε στο στάδιο της εκπαίδευσης της βασικής υπακοής να είναι πιο συνεργάσιμος και να γνωρίζει αυτό που κάνει.

Το επιθυμητό αποτέλεσμα για μια σωστή εκπαίδευση υπακοής, είναι ο σκύλος να μάθει να εκτελεί και να υπακούει στη παρουσία πολλών ερεθισμάτων π.χ. άλλων σκύλων, ανθρώπων, θορύβων, αυτοκινήτων κτλ

Κυνήγι

Το κυνήγι είναι μια δραστηριότητα υψηλών απαιτήσεων τόσο για μας τους κυνηγούς όσο και για τους σκύλους μας. Αν θέλουμε ο πιο πιστός μας φίλος να γίνει και ο πιο αξιόπιστος σύντροφος στο κυνήγι και παράλληλα να ανταποκριθεί στις προσδοκίες μας ώστε να αποδείξει την αξία του, οφείλουμε να του προσφέρουμε από την αρχή εξαιρετικές συνθήκες διαβίωσης και εκπαίδευσης.

athro1
Κυνηγόσκυλα – Κυνοφίλια 4

Διαμονή – Διατροφή
Άνετος και πλήρης καθαρός χώρος διαμονής με τακτικές απολυμάνσεις. Δεν αφήνουμε ποτέ δεμένα τα σκυλιά μόνιμα, αλλά παρέχουμε χώρους που να μπορούν να κινούνται.
Το κυνηγόσκυλο είναι ένας αθλητής που χρειάζεται απαραίτητα άριστη τροφή από την πρώτη μέρα που θα γεννηθεί. Η λανθασμένη και ελλιπής διατροφή έχει ως αποτέλεσμα τη φυσική καταστροφή του σκύλου, ο οποίος δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του κυνηγιού μη έχοντας φυσικές αντοχές και δυνάμεις.


Εκπαίδευση
Η εκπαίδευση του σκύλου ξεκινά από την μέρα γέννησης του. Σημαντικό είναι να αποφεύγονται τα λάθη που θα δημιουργήσουν προβληματικά κυνηγόσκυλα. Όλα τα σκυλιά δεν έχουν την ίδια ψυχοσύνθεση και χαρακτήρα. Η εκπαίδευση πρέπει να γίνεται με θετικές μεθόδους, με κινήσεις και ομιλία που να δημιουργούν καλή σχέση μεταξύ μας, ανάλογα τη ψυχοσύνθεση του σκύλου την οποία θα πρέπει να γνωρίζουμε.
Η εκπαίδευση του κυνηγόσκυλου ξεκινά όπως η εκπαίδευση κάθε σκύλου με τη βασική υπακοή ώστε να μάθει να ανταποκρίνεται αξιόπιστα στις βασικές εντολές σε οποιοδήποτε περιβάλλον και χώρο.
Παράλληλα θα πρέπει να γίνει σωστή κοινωνικοποίηση και εξοικείωση του σκύλου με ανθρώπους, ζώα, διάφορα αντικείμενα π.χ. (ποδήλατα, μηχανές, αυτοκίνητα κτλ), επιφάνειες π.χ. (κεραμικό, ξύλινες, γρασίδι, χόρτα, πέτρες, νερό κτλ), θορύβους. Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημάνω ότι η διαδικασία εξοικείωσης του σκύλου στον πυροβολισμό πρέπει να γίνεται ελεγχόμενα και σταδιακά ώστε να εξαλείψουμε την πιθανότητα να δημιουργήσουμε πρόβλημα στο σκύλο, προκαλώντας του φοβία στους πυροβολισμούς όπου θα γίνει αδύνατη πλέον η χρήση του για κυνήγι.
Το κυνηγόσκυλο θα πρέπει να έχει ενισχυμένη όσφρηση ώστε να εντοπίζει θηράματα, να έχει διασταυρωμένη έρευνα και κανονική σε πλάτος και σε βάθος, να είναι υπάκουο, να έχει εκπαιδευτεί στην επαναφορά θηράματος, να φερμάρει θήραμα ή/και να ιχνηλατεί θήραμα.
Η αρχή της εκπαίδευσης βασίζεται στη μαθησιακή ικανότητα κάθε σκύλου και στις ικανότητες του ιδιοκτήτη ή/και εκπαιδευτή. Οι τεχνικές και η ταχύτητα προόδου μπορεί να διαφέρει από σκύλο σε σκύλο. Σημαντικό είναι να γίνει αντιληπτό ότι για να καλλιεργηθεί μια σωστή και ολοκληρωμένη σχέση ανάμεσα σε κυνηγό και σκύλο θα πρέπει να δομηθεί μία σωστή ιεραρχία και να υπάρχει μια σταθερότητα στην επικοινωνία. Αυτά τα δύο σημαντικά συστατικά της σωστής σχέσης κυνηγού με σκύλου, χτίζουν την απαραίτητη εμπιστοσύνη που χρειάζεται για να λειτουργήσουν οι δύο ως μία ενωμένη ομάδα.

Ανδρέας Ανδρέου
Πιστοποιημένος Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων