Δεν είναι λίγες οι φορές, που ακούσαμε ό,τι ο σκύλος, είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Ένα τετράποδο, το οποίο μπορεί να ανταποδώσει στον άνθρωπο απέραντη αγάπη, χαρά αλλά και ικανοποίηση, με τις υπηρεσίες που είναι ικανό να προσφέρει. Όση περισσότερη φροντίδα, αγάπη αλλά και εκπαίδευση εισπράξει ένας σκύλος, τότε γίνεται ο πιο πιστός φίλος αλλά και φύλακας του αφεντικού του.
Η εκπαίδευση ωστόσο, αποτελεί αναντίρρητα βασικό κομμάτι στη ζωή ενός σκύλου, που θέλει να αγκαλιαστεί από τους γύρω του αλλά και να κερδίσει τις εντυπώσεις με τις εκπαιδευτικές του ικανότητες.
Επί του θέματος, η OMADA του REPORTER, συνάντησε τον επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων, Ανδρέα Ανδρέου, ο οποίος προσφέρει μαθήματα βασικής υπακοής, προεκπαίδευσης και κοινωνικοποίησης κουταβιών αλλά και επίλυσης θεμάτων συμπεριφοράς. Επίσης, ο Ανδρέας Ανδρέόυ, πέραν των παραπάνω μαθημάτων, εκπαιδεύει και κυνηγετικά σκυλιά.
«Η αγάπη μου με τα σκυλιά ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία, που τα λάτρευα αρκετά, ενώ είχα επίσης και το δικό μου σκύλο από παιδί. Επαγγελματικά, αυτή η αγάπη πήρε σάρκα και οστά κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στην Αθήνα, που βρήκα ένα εκπαιδευτή και παρακολούθησα συγκεκριμένα μαθήματα για ένα εξάμηνο. Το θέμα της εκπαίδευσης ωστόσο που διδάχθηκα, ήταν με την παλιά σχολή, όπου τα σκυλιά μαθαίνουν μέσω κάποιας πίεσης. Ένας τρόπος, ο οποίος δεν είναι σωστός. Με την επιστροφή μου στην Κύπρο, απέκτησα δικούς μου σκύλους τους οποίους εκπαίδευα μόνος μου και ορισμένες φορές βοηθούσα φίλους μου που είχαν ανάγκη από εκπαίδευση των σκυλιών τους», ανέφερε αρχικά ο Ανδρέας Ανδρέου, για να προσθέσει ό,τι, «τα τελευταία τρία χρόνια, διαβάζοντας για το θέμα της εκπαίδευσης σκύλων, τα πράγματα έχουν αλλάξει και εξελιχθεί, αφού ο σωστός τρόπος εκπαίδευσης ενός σκύλου είναι μέσω της θετικής εκπαίδευσης. Έτσι με τη σειρά μου, βρήκα σχολή, παρακολούθησα μαθήματα για οκτώ μήνες και πήρα την πιστοποίηση από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες».
«Μαθαίνοντας να δουλεύω μέσα από τη θετική εκπαίδευση, είδα και τις διαφορές. Για παράδειγμα, στην παλιά σχολή, ο σκύλος μπορεί να εκτελεί τις εντολές, όμως θα δεις τον σκύλο ότι δεν το κάνει με ευχαρίστηση, αλλά αναγκάζεται να το κάνει. Ενώ, μέσω της θετικής εκπαίδευσης, βλέπεις τον σκύλο ότι το ευχαριστιέται και σου προσφέρει με χαρά την εντολή που θα του δώσεις. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά, αφού στο τέλος της ημέρας ο σκύλος πρέπει να είναι χαρούμενος».
Μιλώντας για τα στάδια εκπαίδευσης ενός κουταβιού, ο Ανδρέας Ανδρέου, στάθηκε στη σχέση εμπιστοσύνης που επιβάλλεται να κτιστεί με ένα σκύλο. «Το Α και το Ω για να μπορέσεις να πάρεις το μέγιστο από ένα σκύλο, είναι να κτίσεις σχέση εμπιστοσύνης, έτσι ώστε τα χρόνια που θα ζήσουμε μαζί του να είναι εύκολα, χωρίς κανένα πρόβλημα. Υπάρχουν διάφορες μορφές εκπαίδευσης, αφού ο κάθε ιδιοκτήτης έχει τις δικές του απαιτήσεις. Για παράδειγμα, υπάρχουν σκύλοι συντροφιάς, κυνηγετικοί, για ΑμεΑ και εργασίας».
Μιλώντας για τα στάδια εκπαίδευσης ενός κουταβιού, ο Ανδρέας Ανδρέου, στάθηκε στη σχέση εμπιστοσύνης που επιβάλλεται να κτιστεί με ένα σκύλο. «Το Α και το Ω για να μπορέσεις να πάρεις το μέγιστο από ένα σκύλο, είναι να κτίσεις σχέση εμπιστοσύνης, έτσι ώστε τα χρόνια που θα ζήσουμε μαζί του να είναι εύκολα, χωρίς κανένα πρόβλημα. Υπάρχουν διάφορες μορφές εκπαίδευσης, αφού ο κάθε ιδιοκτήτης έχει τις δικές του απαιτήσεις. Για παράδειγμα, υπάρχουν σκύλοι συντροφιάς, κυνηγετικοί, για ΑμεΑ και εργασίας».
Αναφορικά με τους λόγους που χρειάζεται για να εκπαιδευτεί ένας σκύλος, ο επαγγελματίας εκπαιδευτής, Ανδρέας Ανδρέου, υπογράμμισε ό,τι, «ο πρώτος ξεκάθαρος λόγος, είναι για κτιστεί η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του σκύλου και του ιδιοκτήτη. Βασικός λόγος επίσης, είναι για να έχει την προσοχή του σκύλου όποτε του τη ζητήσει ο ιδιοκτήτης, ενώ η σωστή κοινωνικοποίηση του σκύλου και η αποδοχή των ανθρώπων και των άλλων ζώων, είναι βασικά κομμάτια της εκπαίδευσης του σκύλου».
Επιπρόσθετα, για το διάστημα εκπαίδευσης, επισημάνθηκε πώς αυτό εξαρτάται από τις απαιτήσεις που υπάρχουν. «Ανάλογα με το τι ζητάει ο καθένας από τον σκύλο του, είναι και το διάστημα της εκπαίδευσης. Ως συνήθως ένα σκυλί για να ξεκινήσει να ανταποκρίνεται, χρειάζεται γύρω στα 10-15 μαθήματα, για να αρχίσει να παίρνει σωστές συμπεριφορές».
Όσο αφορά τη διατροφή ενός σκύλου, ο Ανδρέας Ανδρέου, επεξήγησε πώς, «η διατροφή σε ένα σκύλο είναι πάρα πολύ σημαντική, διότι μέσω της σωστής και ποιοτικής τροφής που θα πάρει ένα σκυλάκι, αυξάνονται και τα χρόνια της ζωής του. Με τη σωστή διατροφή επίσης, δεν υπάρχουν προβλήματα στο πεπτικό σύστημα, στα έντερα, στις καρδιακές παθήσεις, στις αρθρώσεις αλλά και στην παχυσαρκία, που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στους σκύλους. Η σωστή διατροφή, είναι να συνδυάζουμε την ξηρά τροφή με κάποια μαγειρευτά και δεν εννοώ αυτά που τρώμε, γιατί ο σκύλος δεν είναι σκουπιδοφάγος. Έτσι, με την επιλογή μιας ποιοτικής ξηρής τροφής, μπορεί να συνδυαστεί και ένα μαγειρευτό φαγητό, 1-2 φορές τη βδομάδα, έτσι ώστε να μην συνηθίσει ο σκύλος σε άλλα φαγητά, πέραν της ξηράς τροφής. Όσο αφορά ποσότητες, στη διατροφή ενός σκύλου, επιλέγουμε πάντα την τροφή βάση της φυλής του σκύλου, δηλαδή αν είναι μικρού, μεσαίου και μεγάλου μεγέθους και ανάλογα με τα κιλά και την ηλικία, καθορίζει ο κάθε κατασκευαστής τα ημερήσια γραμμάρια που πρέπει να πάρει ο σκύλος για τη διατροφή του».
Καταληκτικά, ο επαγγελματίας εκπαιδευτής, επέλεξε να τονίσει το τρίπτυχο της επιτυχίας ενός σκύλου. «Για να μπορέσει ο σκύλος να ανταποκριθεί και να ζει αρμονικά μαζί με κάποιον, χρειάζεται αγάπη, πειθαρχία και άσκηση. Αυτό είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας για ένα σκύλο».
Πηγή reporter